De wanhoop nabij

De schrijnende verhalen die onze Cuninamedewerkers ter plaatse vertellen gaan door merg en been. De grootste noodkreet komt uit Nepal. Daar zijn amper ziekenhuizen in de bergen waardoor vele mensen sterven aan Covid-19 en zelfs dood op straat blijven liggen. In Sankhuwasabha, het district waar Cunina haar werking heeft, is er slechts één ziekenhuis en tot voor kort geen intensievezorgafdeling, en dat voor een bevolking van 159.000 inwoners. In Peru zijn ouders van petekinderen al meer dan een jaar werkloos. Zij krijgen weinig tot geen steun van de overheid waardoor ze geen eten kunnen kopen en er honger wordt geleden. In de favela’s van Brazilië gaat de bevolking gebukt onder het schandelijke bewind van president Bolsonaro. De al zó arme jeugd krijgt het nog harder te verduren, ze zien geen uitweg meer.

Filipijnen 2
Nepal 1
Brazilie 1
Filipijnen 1
Nepal 2 kleiner

Getuigenis van een petekind

“Mijn mama en oma gingen vorige maand dood door Corona. Een paar dagen nadat mama ziek werd, kon ze heel moeilijk ademen. Mijn grote zus en ik waren bang dat ze zou stikken en daarom belden we naar alle ziekenhuizen in Kathmandu om te vragen of ze mijn mama konden genezen. Maar niemand kon ons helpen en de dokters zeiden iedere keer dat er geen enkel bed vrij was. Mijn mama werd zieker en zieker en we konden haar niet redden. Nu is ze dood. Toen hadden we alleen nog onze oma, maar die werd ook heel erg ziek en ging ook dood. Nu zijn we helemaal alleen, want onze papa liep weg van huis toen we klein waren. Mijn grote zus moet nu voor mij en mijn twee broertjes zorgen, maar we hebben geen geld om eten te kopen.”

~ Lhakpa, twaalf jaar oud

Cunina biedt coronanoodhulp

In normale tijden focust Cunina zich uitsluitend op onderwijs voor kansarme kinderen, maar voor deze ellende kunnen we de ogen niet sluiten. Daarom hebben we in onze partnerlanden noodhulpprocedures gelanceerd. Zo delen we onder andere voedselpakketten uit. In Nepal hebben we een intensievezorgafdeling opgestart en een internist aangeworven die verplegers zal opleiden om covid-19-patienten in kritieke toestand te behandelen. Daarnaast kopen we ook extra ziekenhuisbedden en zuurstofflessen aan.

De opbrengst van Walk 4 Charity gaat integraal naar noodhulp. Het geld wordt besteed naargelang de noden van elk partnerland.

Cunina: een kind op school maakt zijn toekomst zelf

Cunina is een onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie die kansarme kinderen naar school stuurt via persoonlijke peterschappen en educatieve projecten realiseert zoals het bouwen van scholen, bibliotheken, hostels, ... Cunina heeft een werking in zeven landen: Nepal, Haïti, Brazilië, Oeganda, Zuid-Afrika, de Filipijnen en Peru.

Als Cuninapeetouder betaal je maandelijks 35 euro voor de schoolkosten van een petekind. Wil jij peetouder worden? Meld je dan aan via de website.